Sponsoren
Links

The Indian Maharadja
Vandaag jarig
Laurens Rogier
Anita Woerdenbach
Android app on Google Play


Afgelasting zaalhockey zondag 9 februari: gevolgen voor de eindstanden
11-2-2020  | 

De competitieleiding van de KNHB heeft afgelopen zaterdagavond besloten het volledige zaalhockeyprogramma voor zondag 9 februari jl. af te gelasten. Hierdoor zijn ongeveer 3.500 wedstrijden in de districtscompetities niet gespeeld. Dat kan gevolgen hebben voor de beslissingen in de poules. De competitieleiding licht haar besluit en de consequenties daarom toe.

Duidelijkheid en veiligheid

De competitieleiding van de KNHB heeft op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari veel contact gehad met alle betrokken partijen waaronder het KNMI en de VID, de verenigingen, de producenten van blaashallen en teams uit het hele land. Op basis van deze gesprekken is zaterdagavond besloten het gehele programma voor zondag 9 februari af te gelasten. De volgende punten speelden een rol bij het nemen van deze beslissing:

  • De belangrijkste reden voor de afgelasting was het feit dat teams en betrokkenen veilig moeten kunnen afreizen naar wedstrijdlocaties. De vooruitzichten waren dusdanig dat de veiligheid al vanaf het begin van de zondag in het gedrang kon zijn in de westelijke kustregio. Gedurende de dag zou deze situatie zich relatief snel uitbreiden naar de rest van het land.
  • Daarnaast wordt zaalhockey gespeeld in blokken van twee wedstrijden per team. Dat betekent dat spelers en toeschouwers, inclusief reistijd van soms meer dan een uur voor een enkele reis, gedurende een langere periode van de dag gegarandeerd veilig moesten kunnen reizen.
  • De weersvoorspellingen maakten het uitermate onzeker of er veilig kon worden gespeeld in alle tijdelijke accommodaties zoals de blaashallen.
  • Het was niet mogelijk om tot bijvoorbeeld halverwege de dag wel te spelen en daarna niet meer. Het wedstrijdblok van teams, soms inclusief één of twee tussenwedstrijden, kan namelijk precies voor en na het dagdeel vallen, waardoor teams naar een bepaalde locatie zouden moeten afreizen voor één wedstrijd, terwijl andere teams wellicht wel twee wedstrijden zouden kunnen spelen. De KNHB vond het belangrijk te voorkomen dat er een onduidelijke situatie zou ontstaan of een team wel, niet of maar één wedstrijd zou moeten spelen.

Alle genoemde punten samen maakten dat de competitieleiding heeft besloten het gehele programma af te gelasten.

Inhalen van afgelaste zaalhockeywedstrijden

Afgelopen zondag zijn ongeveer 3.500 wedstrijden niet gespeeld. Een groot aantal van deze wedstrijden was nog van invloed op de eindstanden van de betreffende poules én wie in deze poule kampioen zou worden.

Helaas is het niet mogelijk om alle wedstrijden opnieuw in te plannen, omdat de competities worden gespeeld in extern gehuurde hallen. In tegenstelling tot de veldcompetitie beschikken de verenigingen bijna geen van allen over eigen faciliteiten om zaalhockey te kunnen spelen. Alle uren die beschikbaar zijn voor zaalhockey in externe locaties worden daarbij ver vantevoren ingepland om competitie te kunnen spelen. Het is daarbij niet mogelijk om uren vrij te houden om eventuele inhaalwedstrijden te spelen. Er is namelijk al een tekort om de competitie zelf volledig en goed gepland af te wikkelen.

Om het nu afgelaste programma alsnog te spelen zijn ruim 2.000 zaaluren nodig. Deze uren zijn niet voorradig. In het reglement is daarom opgenomen dat afgelaste wedstrijden niet worden ingehaald.

Incidenteel inhalen

Op incidenteel niveau kunnen uiteraard wel wedstrijden worden ingehaald. De competitieleiding geeft daar alle ruimte voor en heeft de verenigingen inmiddels gevraagd om te onderzoeken of beslissende wedstrijden alsnog kunnen worden ingepland. Verenigingen zijn vaak beter dan de centrale competitieleiding in staat met de lokale hallen te schakelen om te bekijken of er wel of geen ruimte is voor inhaalwedstrijden. De competitieleiding roept alle teams en spelers ook op om hieraan mee te werken, óók als je zelf als team of vereniging geen belang meer hebt bij het inhalen van de afgelaste wedstrijd.

Als de wedstrijden om wat voor reden dan ook niet kunnen worden ingehaald, is de competitie daardoor niet volledig gespeeld. Het is in dat geval alleen mogelijk een officieus kampioenschap uit te roepen. De berekening die dan tot een officieuze eindstand leidt, is die van het gemiddeld aantal wedstrijdpunten per wedstrijd.


terug naar vorige scherm

Team en schema informatie
Clubinformatie
Agenda
21-6  DUI / NED toernooi
28-6  Bitterballenavond (Nieuwe Teams / New Teams)
13-7  Zomervakantie
31-8  Feestelijke startdag
7-12  Begin zaalhockey competitie
Hele agenda
Uitslagen
Dames 1 HC De Hoeksche Waard D1 1-5
Dames 1 HC Waddinxveen D1 3-2
Dames 2 OMHC D3 0-2
DO25-1 R.H.V. Leonidas DO25-6 7-2
J010-1 HC De Hoeksche Waard JO10-1 4-7
J014-1 HC Schiedam JO14-3 7-2
J09-1 HC Waddinxveen JO9-1 3-5
Meer uitslagen
Recente verslagen
Nog geen verslagen.
Meer verslagen