Sponsoren
Links

The Indian Maharadja
Vandaag jarig
Laurens Rogier
Anita Woerdenbach
Android app on Google Play


Zaalhockey
31-10-2013  | 

Inleiding

Zaalhockey is een vast en verplicht onderdeel voor alle jeugd teams. Zaalhockey is een zeer belangrijke toevoeging voor de jeugd, er kunnen in de zaal technieken en spelprincipes geleerd worden waar de spelers op het veld veel baat bij hebben.

 

Dames 2, alle Junioren (A-, B- C- en D-teams) en 8-tallen spelen competitie. De 6-tallen en F-jeugd krijgen alleen training. Voor Veteranen en deze laatste twee categorieën wordt er in KNHB-verband geen competitie georganiseerd. De voorlopige poule indelingen zijn bekend en al aan de betrokken coaches gestuurd; het kan zijn dat daarin nog kleine wijzigingen komen.

 

Zaalhockey competitie

 

De zaalhockey competitie wordt afgewerkt in de periode van het weekend van 7/8 december 2013 t/m het weekend van 8/9 februari 2014, d.w.z. 9 weekenden. Er kan zowel op zaterdag als op zondag gespeeld worden. Mocht u een inhaalwedstrijd veld op 7/8 december hebben en ook ingepland staan om een zaalhockey competitiewedstrijd te spelen, dan gaat zaal vóór!

 

Tijdens een weekend wikkelt men twee wedstrijden af. Afhankelijk van de grootte van de poule speelt men dus 5 of 6 weekenden. Het competitieprogramma wordt uiterlijk in de week van 18 november bekend gemaakt.

 

Teamsamenstelling

 

In het Selectiebeleid van de club kan men het volgende lezen:

 

Zaalhockeyteams van de top- en prestatieteams bestaan uit maximaal negen spelers/speelsters. De HTC raadt aan ook de recreatie- of breedtesporteams uit maximaal negen spelers/speelsters te laten bestaan, maar de keuze ligt hier bij het team. De samenstelling van de teams zal volgens onderstaande richtlijnen plaatsvinden:

A- en B-jeugd:

De 26 beste zaalhockeyspelers (er wordt vanuit gegaan dat minstens 1 keep(st)er "dubbelt”) worden als volgt ingedeeld:

a. Het eerste zaalhockeyteam (top-team) bestaat uit de beste negen zaalhockeyspelers/-speelsters in die lijn, ongeacht of die eerste- of tweedejaars zijn en ongeacht of die in een top-, prestatie- of recreatieveldteam zitten;

b. Het dertiende (of twaalfde) zaalhockeyteam (prestatie- of opleidingsteam) bestaat uit de afvallers van het eerste team, aangevuld tot maximaal negen spelers uit de overige teams;

c. Het derde zaalhockeyteam (prestatie- of opleidingsteam) bestaat uit maximaal negen spelers uit de overige teams;

De overige teams, waarbij er gemakshalve vanuit wordt gegaan dat dit de recreatie- of breedtesport teams van het veld zijn, worden als volgt ingedeeld:

d. Het tweede zaalhockeyteam (recreatie- of breedtesport-team) bestaat zo veel mogelijk uit tweedejaars spelers/speelsters (maximaal twaalf);

e. Het vierde zaalhockeyteam (recreatie- of breedtesport-team) bestaat zo veel mogelijk uit eerstejaars spelers/speelsters (maximaal twaalf);

f. etc.

● C- en D-jeugd:

De 26 beste zaalhockeyspelers (er wordt vanuit gegaan dat minstens 1 keep(st)er "dubbelt”) worden als volgt ingedeeld:

a. 1-teams (topteam): beste 2e jaars zaalhockeyspelers/-speelsters tot maximaal negen;

b. 13-teams (opleidingsteam): beste 1e jaars zaalhockeyspelers/-speelsters tot maximaal negen;

c. 3-teams (prestatieteam): afvallers van 1-/13-team tot maximaal negen;

d. Het tweede zaalhockeyteam (recreatie- of breedtesport-team) bestaat zo veel mogelijk uit tweedejaars spelers/speelsters (maximaal twaalf);

e. Het vierde zaalhockeyteam (recreatie- of breedtesport-team) bestaat zo veel mogelijk uit eerstejaars spelers/speelsters (maximaal twaalf);

f. etc.

● E-jeugd:

Er wordt alleen competitie gespeeld voor 2e jaars E-jeugd. De overige teams krijgen wel zaaltraining. De teams gaan als "veldteam” de zaal in.

Als een lijn bestaat uit minder dan drie zaalhockeyteams, is er in principe maar 1 topteam en geen opleidingsteam.


Afhankelijk van de samenstellingen van de veldteams kan hier door de HTC van worden afgeweken.


Trainingen

 

Teneinde goed voorbereid op de zaalhockey competitie te kunnen beginnen, starten de zaaltrainingen al in de week van 11 november 2013. Er zijn geen zaaltrainingen in de periode 21 december 2013 – 5 januari 2014 in verband met de Kerstvakantie.

 

De beschikbare uren in de drie tot onze beschikking staande hallen (De Schenkel, Lijstersingel en Schollevaar) zijn beperkt door de enorme concurrentie van o.a. basketball, badminton, zaalvoetbal, gymnastiekverenigingen en korfbal. Daarnaast huren de scholen de hallen over het algemeen dagelijks tot 16.00 of 17.00 uur voor hun gymnastieklessen. Toch zijn we er dit jaar weer in geslaagd meer uren te krijgen, waardoor ieder team elke week kan trainen.

 

Dit betekent dat in de periode 11 november – 7 december de junioren (A-, B-, C- en D-lijn) driemaal per week trainen (tweemaal veld en eenmaal zaal). De woensdagveldtraining voor de 8-tallen vanaf de week van 11 november wordt vervangen door de zaaltraining. Voor een aantal zestallen (JE3 en ME3) en F-jeugd (MF2 en MF3) geldt hetzelfde. De overige niet-competitieteams uit de JJ-categorie trainen in het weekend. Vallen veld- en zaaltraining samen, dan gaat zaaltraining vóór!

 

Het vinden van zaaltrainers is dit seizoen uiterst moeilijk, niet in het minst door de trainingstijden, die veelal laat in de middag of vroeg in de avond vallen, voor velen een moeilijk tijdstip i.v.m. werk e.d. We zijn dan ook nog niet helemaal rond.

 

Wanneer het trainingsschema voor de zaalhockey gereed is, treft u dat vanzelf op de website onder "Selecteer een schema” aan.

Uitrusting

 

1. Het dragen van schoenen welke buiten zijn gedragen is ten strengste verboden.

 

○ Schoenzolen dienen vlak, schoon en wit te zijn zonder noppen of strips. Sportschoenen welke buiten zijn gedragen cq vies zijn worden niet toegelaten.

○ Deze verplichting is niet alleen van kracht voor de speler(ster)s, maar ook voor de trainer, zaalleider, teambegeleiding en scheidsrechters;

○ Bij overtreding kan de zaalbeheerder en/of zaalleider de overtreder uit de hal verwijderen.

 

2. Het is noodzakelijk om met een speciale zaalhockeystick te spelen.

 

○ In ca. 90% van de zalen stelt de beheerder het gebruik van een zaalhockeystick als voorwaarde om van de hal gebruik te mogen maken ondanks dat dit in strijd is met het spelregelement zaalhockey waarin wordt aangegeven dat de zaalhockeystick identiek is aan de veldhockeystick.

○ Spelers (en ouders) dienen zich ervan bewust te zijn dat zaalhockey wezenlijk verschilt van veldhockey. Het gebruik van speciale, voor zaalhockey bestemde sticks wordt dan ook ten stelligste aangeraden omdat dit de spelvreugde en ontwikkeling van de techniek bij het zaalhockey ten goede komt.

 

3. Legguards, klompen en andere uitrustingsstukken mogen geen scherpe kanten of uitsteeksels hebben.

 

○ Metalen gespen aan keepersuitrustingen zijn ten strengste verboden!

○ Harde plastic gespen dienen te worden afgeplakt. Zelfs indien deze gespen zijn afgeplakt kan een accommodatiebeheerder het spelen met een dergelijke uitrusting verbieden omdat het aanzienlijke schade aan het speelveld kan veroorzaken. De keeper/speler dient dit verbod direct en nauwgezet op te volgen.


 

4. Overige uitrusting

○ bitjes en scheenbeschermers zijn verplicht;

○ het wordt ten sterkste aangeraden minimaal 1 zaalhockeyhandschoen met duimbeschermer te dragen; voorkeur verdient twee zaalhockeyhandschoenen.


Op vrijdag 3 januari 2014 is de JJ-dag zaal in De Schenkel.

 

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om de HTC te benaderen.

 

Heel veel zaalhockey plezier!

 

Hockey Technische Commissie


terug naar vorige scherm

Team en schema informatie
Clubinformatie
Agenda
21-6  DUI / NED toernooi
28-6  Bitterballenavond (Nieuwe Teams / New Teams)
13-7  Zomervakantie
31-8  Feestelijke startdag
7-12  Begin zaalhockey competitie
Hele agenda
Uitslagen
Dames 1 HC De Hoeksche Waard D1 1-5
Dames 1 HC Waddinxveen D1 3-2
Dames 2 OMHC D3 0-2
DO25-1 R.H.V. Leonidas DO25-6 7-2
J010-1 HC De Hoeksche Waard JO10-1 4-7
J014-1 HC Schiedam JO14-3 7-2
J09-1 HC Waddinxveen JO9-1 3-5
Meer uitslagen
Recente verslagen
Nog geen verslagen.
Meer verslagen