Sponsoren
Links


Vandaag jarig
Ingrid Böhm
Patrick Dölle
Johan Ypma
Android app on Google Play


Hockey is voor iedereen!
22-9-2017  | 

Jezelf kunnen zijn, het beste uit jezelf halen en vooral plezier hebben in hockey. Dat is wat iedereen wil, ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur.

Bekijk het portret van Pepijn Keppel.

Portret Pepijn Keppel – Hockey voor iedereen (ondertitel) from KNHB on Vimeo.

Steeds meer hockeyverenigingen houden zich bezig met Sportiviteit & Respect, daar zijn wij als KNHB erg trots op. Hockeyverenigingen zijn een voorbeeld voor vele andere sportverenigingen. Binnen de hockeywereld is er een stevige basis voor veiligheid en sportiviteit. Dit wordt ook bevestigd door de cijfers van het aantal gespeelde wedstrijden, gegeven kaarten en incidenten in de afgelopen seizoenen van de KNHB. De volgende stap die we nu samen willen zetten is dat iedereen zichzelf kan en mag zijn binnen de vereniging.

"Is deze stap nodig in de hockeysport?”, is een veelgehoorde vraag. Ja, deze stap is absoluut nodig. Uit een Mulier onderzoek over homoacceptatie in de sport blijkt namelijk dat ‘homo’ het meest gebruikte scheldwoord is in de sportwereld. Wanneer je als jonge hockeyer nog in de kast zit, maar ook als je er al voor uit bent gekomen is het niet fijn om dit woord in negatieve zin te horen. Het wordt geroepen als je een slechte pass hebt gegeven, niet hard genoeg gelopen hebt, een verkeerde beslissing als scheidsrechter hebt gemaakt… het wordt in ieder geval nooit in een positieve context gebruikt in de sport. Het kan ervoor zorgen dat je je als LHTB-er (Lesbienne, Homo, Transgender, Biseksueel) uitgesloten voelt en soms ook onveilig. Velen kiezen ervoor om er dan maar niet voor uit te komen dat ze homo zijn en zich te conformeren aan de rest. Dit speelt zich vaak af waar je bij staat. Vaak herken je signalen niet en blijft het onzichtbaar. Kijk eens binnen je eigen vereniging, hoeveel homoseksuele mannen ken je? 

Tot nu toe hebben we het vooral over onzichtbare uitsluiting van homoseksuelen maar er is ook zichtbare uitsluiting op basis van huidskleur of geslacht. Bij de KNHB komen helaas ook meldingen binnen van discriminatie op huidskleur en afkomst van hockeyers. Als bestuurder, trainer, coach, speler, scheidsrechter en publiek is het zaak al dit soort gedrag tijdig te signaleren en actie te ondernemen. Iedereen op en rond het hockeyveld speelt hierin een rol, kortom: Het begint bij jou!

Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt binnen de vereniging? Hoe kan jij ervoor zorgen dat hockey inderdaad een sport voor iedereen is? Is de sfeer echt wel veilig voor iedereen? Of je nu bestuurder, trainer, coach, speler, scheidsrechter of supporter bent iedereen op en rond het hockeyveld heeft hier een rol in, dus jij ook. 

In de maanden oktober en november komen nog twee andere portretten en uiteindelijk een verenigingsactie. Zodra deze zijn toegevoegd worden de verenigingen hiervan op de hoogte gebracht.

Belofte
Tijdens de Rabo EuroHockey Championships 2017 in Amsterdam vond op vrijdag 18 augustus een Sportiviteit & Respect congres plaats, waar 80 Sportiviteit & Respect ambassadeurs en betrokkenen aanwezig waren. Er is een sneak preview gegeven van de nieuwe campagne ‘Hockey voor iedereen’ en aan het einde van de bijeenkomst is een belofte getekend door de aanwezige verenigingen. Met het ondertekenen van die belofte geeft men aan zich hard te maken voor het volgende:

"Iedereen is gelijk en iedereen moet de mogelijkheid hebben om met plezier en op een veilige manier te kunnen hockeyen. Ik pak mijn rol om ervoor te zorgen dat iedereen geaccepteerd en gerespecteerd wordt ongeacht afkomst, religie, geslacht, huidskleur of seksuele voorkeur.” 

De KNHB streeft ernaar dat alle verenigingen uiteindelijk de belofte hebben getekend. Meer informatie over deze bijeenkomst en de belofte.


terug naar vorige scherm

Team en schema informatie
Clubinformatie
Agenda
20-9  HC Feijenoord D1-HCC D1
20-9  NOC*NSF Nationale Sportweek 2019
20-9  Silver Cup Dames 1
21-9  Bitjes happen
21-9  Clubhuis verhuurd aan derden
Hele agenda
Uitslagen
D1 Hockeyclub Montfoort D1 1-6
D2 Alblasserwaardse Hockeyclub Souburgh DJ1 5-2
H1 Alblasserwaardse Hockeyclub Souburgh H1 3-2
VET H.C. Derby HA 1-2
JA1 Klein Zwitserland JA6 1-3
JB1 Dordrechtse Mixed Hockey Club JB3 9-0
JC1 HC Voorne JC1 4-0
Meer uitslagen
Recente verslagen
Nog geen verslagen.
Meer verslagen